Yoğurtlu Buğday Salatası Tarifi ve Malzemeleri
08 Temmuz 2024

Yoğurtlu Buğday Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Buğday Salatası

Buğday, oldukça sağlıklı bir besindir ve birçok hastalığın tedavisinde şifa özelliği taşır. Vitamin ve mineral açısından zengindir, karbonhidrat ve protein içerir. Lifli dokusu sayesinde sindirim sisteminin düzgün çalışmasına ve mide korumasına katkıda bulunur. Bu sayede bağırsak tembelliğinin önüne geçer ve kabızlığı da önleyebilir. Buğday, ülkemizde en çok tüketilen tahıl ürünlerinden biridir ve kullanım alanları oldukça geniştir. Tek başına tüketilebileceği gibi ekmek ve makarna yapımında da kullanılır. Ayrıca, buğday ile çeşitli salatalar da yapılabilir.

Yoğurtlu Buğday Salatası

Yoğurtlu buğday salatası, özellikle bayanların arkadaş toplantılarında çayın yanında en çok tercih ettiği salata çeşitlerinden biridir. İçerisinde birçok malzeme bulunduğu için besin değeri oldukça yüksektir. Görünümü ise tam bir renk cümbüşüdür ve yemek sofralarında farklı bir çeşit olarak rahatlıkla servis edilebilir.

Yoğurtlu Buğday Salatası İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 çay bardağı iri ufalanmış ceviz
  • Yarım demet taze soğan
  • 2-3 dal taze sarımsak
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 adet kırmızı biber
  • 3 adet yeşil sivri biber
  • 9-10 adet kornişon turşu
  • 1 kutu konserve mısır

Yoğurtlu Sos İçin

  • 3 su bardağı süzme yoğurt
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri İçin

  • İri ufalanmış ceviz

Yoğurtlu Buğday Salatası Nasıl Yapılır?

Yoğurtlu buğday salatası, aşurelik buğdayların haşlanması ile başlar. Buğdaylar yıkanarak derin bir tencereye alınır ve üzerini geçecek kadar su ilave edilerek ocağa alınır. Yaklaşık 30 dakika kadar haşlanır. Buğdaylar haşlanırken diğer malzemeler hazırlanır. Dereotu, maydanoz, taze sarımsak ve taze soğan iyice temizlenerek ince ince kıyılır. Kırmızı ve yeşil sivri biberlerin tohumları ayıklanır ve her biri dörde bölünerek küçük küçük doğranır. Kornişon turşular küp şeklinde doğranır. Konserve mısır süzgeç yardımıyla süzülür ve soğuk sudan geçirilerek bir kenarda bekletilir. Haşlanan buğdaylar süzülerek diri kalmaları için soğuk sudan geçirilir ve bir kenarda bekletilir.

Diğer yandan yoğurt sos hazırlanır. Tüm malzemeler yoğurt sosuna ilave edileceği için geniş bir karıştırma kabı tercih edilmelidir. Sarımsakların kabukları soyularak biraz tuz ilavesiyle havanda iyice ezilir. Kabın içerisine alınan sarımsakların üzerine zeytinyağı ve süzme yoğurt ilave edilerek çırpıcı yardımıyla iyice karıştırılır. Buğday hariç tüm malzemeler kabın içerisine ilave edilip iyice karıştırılır. Son olarak buğdaylar da eklenerek hepsi güzelce harmanlanır. Karıştırılırken buğdayların ve diğer malzemelerin zarar görmemesine özen gösterilmelidir.

Kullanılan malzemelerin yoğunluğuna göre yoğurt miktarı artırılabilir. Tercihe göre yoğurda mayonez de ilave edilebilir. Hazırlanan yoğurtlu buğday salatası, üzeri streç filmle kaplanarak buzdolabında yaklaşık 1 saat kadar dinlendirilir. Daha sonra servis tabağına alınarak üzerine ceviz serpilir ve sunum yapılır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Yoğurtlu Kabak Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Kabak Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yoğurtlu Pancar Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Pancar Tarifi ve Malzemeleri