Yoğurtlu köfte, yapılışı oldukça kolay olan ve ana malzemesi yoğurt olduğu için sindirimi kolay ve mideyi yormayan bir köfte türüdür. Yoğurtlu köfte yapımında kullanılan malzemeler kolayca temin edilebilir ve ekonomik olarak da bütçenizi zorlamaz. Evlerimizde sofralarımızın vazgeçilmezi olan yoğurtlu köfte, ana yemek olarak hazırlanır. Bu köfte, hamur işi sevenlerin vazgeçilmez bir yemeğidir ve Malatya yöresine ait lezzetler arasında ilk sırayı alır. Malatya iline has bir lezzet olan yoğurtlu köfte, farklı yörelerde değişik şekillerde yapılmaktadır. Yoğurtlu köfte sadece yoğurt ve hamur ile yapılabileceği gibi ıspanaklı ve daha birçok türü de mevcuttur. Hadi hepimiz kollarımızı sıvayarak işe koyulalım, hepinize kolay gelsin. Yoğurtlu Köfte Yapımında Kullanılan Malzemeler
Yoğurtlu Köfte Sos Yapımında Kullanılan Malzemeler
Yoğurtlu Köfte Üzerinde Kullanılmak İçin
Yoğurtlu Köfte Nasıl Yapılır? Yoğurtlu köfte yapılışına ilk olarak önceden hazırlamış olduğumuz bir kap içerisine 2 kase ince bulgur koyarak başlayalım. Üzerine kaynamış suyu ilave edelim ve iyice karıştıralım. Daha sonra kabın ağzını kapatarak bulgurun şişmesini bekleyelim. 10 dakika kadar bulgurun şişmesini bekledikten sonra üzerine 2 adet yumurtayı, tuzu ve unu ekleyerek iyice yoğuralım. İyice yoğurulan hamurdan küçük küçük parçalar alarak bir tepsiye dökelim. Bir tencerede kaynattığımız suyun içerisine hazırladığımız köfte hamurlarını ilave ederek 10 dakika haşlayalım. 10 dakika haşlamaya bırakılan köfteleri süzgece alarak suyunun süzülmesini bekleyelim. Köftelerin suyu süzülene kadar biz de köftenin sosunu hazırlayalım. Yoğurtlu Köfte Sosu Nasıl Yapılır? Malzeme listesinde bulunan kuru soğanları soyalım ve temizce yıkayalım. Daha sonra yıkanan soğanları doğrama tahtasında ufak ufak doğrayalım. Doğradığımız kuru soğanları önceden hazırlamış olduğumuz bir tava içerisine sıvı yağ ilave ederek güzelce kavuralım. Soğanlar kavrulduktan sonra üzerine salçayı da ilave ederek iki dakika daha kavurduktan sonra karabiber ve naneyi de ekleyip kavurmaya devam edelim. Hazırlamış olduğumuz köfte sosunun üzerine haşlanmış köfteleri ilave ederek köfteleri ezmeden beş dakika kavuralım. Güzelce kavrulmuş olan köfteleri servis tabağına alarak üzerine sarımsakla hazırlanmış olan yoğurdu ekleyip yoğurtlu köfteyi afiyetle yiyebiliriz. Ekstra Bilgiler Yoğurtlu köfteyi daha da lezzetli hale getirmek için üzerine kırmızı pul biber ve ince kıyılmış maydanoz serpebilirsiniz. Ayrıca, yoğurtlu köfteyi ıspanak, pırasa veya kabak gibi sebzelerle zenginleştirerek farklı tatlar elde edebilirsiniz. Bu tarif, özellikle yaz aylarında ferahlatıcı bir ana yemek olarak sofralarınıza renk katar. |