Süzme Yoğurt Süzme yoğurt, küçük büyük birçok kişinin severek tükettiği, iyi bir kalsiyum kaynağı olan yoğurdun suyundan arındırılmış halidir. Yoğurt, bazı durumlarda sulanıp ekşiyebilir. Yoğurdun üzerine biriken suyunu alıp süzme yoğurt olarak kullanmak isterseniz, ihtiyacınız olan birkaç malzeme ile bu işlemi oldukça basit bir şekilde uygulayabilirsiniz. Süzme yoğurt, normal yoğurda göre daha yoğun bir kıvama ve tatlı bir tada sahiptir. Süzme yoğurt, B12 vitamini ile kalsiyum, potasyum, fosfor, protein, riboflavin ve çeşitli vitaminler bakımından oldukça zengindir. Sade olarak tüketilebileceği gibi, özellikle yarma ile çorbası yapıldığında şahane bir lezzet sunar. Ayrıca salata çeşitlerinde lezzeti artırmak için de kullanılabilir. Normal yoğurda göre iki kat daha fazla protein içeriğine sahip olan süzme yoğurt, günlük protein ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılar ve bu nedenle sağlık açısından faydaları daha da artar. Süzme yoğurt yapmak için öncelikle bir yoğurt süzme torbasına ihtiyacınız vardır. Bu torbayı pamuklu bir bez ya da temiz bir tülbentten kendiniz de yapabilirsiniz. Sulanmış ve ekşimiş yoğurtlar için uygulayabileceğiniz bu süzme yöntemi oldukça etkilidir. Yoğurdu süzme torbasına dökün ve torbanın ağzını bağladıktan sonra bir makarna süzgecinin içine yerleştirin. Altına geniş bir kap koyarak yoğurdun suyunun süzülmesini sağlayın. Arada bir kapta biriken suyu dökmeniz faydalı olacaktır. Süzme torbasına aldığınız yoğurdu buzdolabına kaldırdıktan sonra kıvamını istediğiniz yoğunluğa göre ayarlayabilirsiniz. Bu şekilde 1 gün beklediğinde süzme yoğurt genellikle kıvamına gelir. Ancak daha katı bir kıvam istiyorsanız, daha fazla bekletebilirsiniz. Elde ettiğiniz süzme yoğurdu, süzme torbasından bir kaba alarak buzdolabında saklayıp istediğiniz amaç için kullanabilirsiniz. Süzme Yoğurdun Faydaları Nelerdir? Sulu yoğurda göre daha besleyici olan süzme yoğurt, vücudumuz için gerekli olan vitaminler, kalsiyum ve protein içermesi bakımından sağlık açısından oldukça faydalıdır:
|