Süzme Yoğurt Nasıl Yapılır?
05 Temmuz 2024

Süzme Yoğurt Nasıl Yapılır?

Süzme Yoğurt

Süzme yoğurt, küçük büyük birçok kişinin severek tükettiği, iyi bir kalsiyum kaynağı olan yoğurdun suyundan arındırılmış halidir. Yoğurt, bazı durumlarda sulanıp ekşiyebilir. Yoğurdun üzerine biriken suyunu alıp süzme yoğurt olarak kullanmak isterseniz, ihtiyacınız olan birkaç malzeme ile bu işlemi oldukça basit bir şekilde uygulayabilirsiniz. Süzme yoğurt, normal yoğurda göre daha yoğun bir kıvama ve tatlı bir tada sahiptir.

Süzme yoğurt, B12 vitamini ile kalsiyum, potasyum, fosfor, protein, riboflavin ve çeşitli vitaminler bakımından oldukça zengindir. Sade olarak tüketilebileceği gibi, özellikle yarma ile çorbası yapıldığında şahane bir lezzet sunar. Ayrıca salata çeşitlerinde lezzeti artırmak için de kullanılabilir. Normal yoğurda göre iki kat daha fazla protein içeriğine sahip olan süzme yoğurt, günlük protein ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılar ve bu nedenle sağlık açısından faydaları daha da artar.


Süzme yoğurt yapmak için öncelikle bir yoğurt süzme torbasına ihtiyacınız vardır. Bu torbayı pamuklu bir bez ya da temiz bir tülbentten kendiniz de yapabilirsiniz. Sulanmış ve ekşimiş yoğurtlar için uygulayabileceğiniz bu süzme yöntemi oldukça etkilidir. Yoğurdu süzme torbasına dökün ve torbanın ağzını bağladıktan sonra bir makarna süzgecinin içine yerleştirin. Altına geniş bir kap koyarak yoğurdun suyunun süzülmesini sağlayın. Arada bir kapta biriken suyu dökmeniz faydalı olacaktır. Süzme torbasına aldığınız yoğurdu buzdolabına kaldırdıktan sonra kıvamını istediğiniz yoğunluğa göre ayarlayabilirsiniz. Bu şekilde 1 gün beklediğinde süzme yoğurt genellikle kıvamına gelir. Ancak daha katı bir kıvam istiyorsanız, daha fazla bekletebilirsiniz. Elde ettiğiniz süzme yoğurdu, süzme torbasından bir kaba alarak buzdolabında saklayıp istediğiniz amaç için kullanabilirsiniz.

Süzme Yoğurdun Faydaları Nelerdir?

Sulu yoğurda göre daha besleyici olan süzme yoğurt, vücudumuz için gerekli olan vitaminler, kalsiyum ve protein içermesi bakımından sağlık açısından oldukça faydalıdır:
  • Süzme yoğurt, vücudun sağlıklı bir şekilde işlemesi için büyük önemi olan protein mineralini içerir ve hücrelerin onarılmasına yardımcı olur.
  • Enfeksiyonlarla savaşan antikorların üretilmesini sağlayarak birçok hastalığa karşı vücudu korur.
  • Kasların çalışması ve sinirler üzerinde olumlu etkilere sahip olmasının yanı sıra kemik sağlığı açısından da büyük önem taşır. Kemiklerin gelişmesi ve güçlenmesi bakımından oldukça faydalıdır.
  • İçerdiği protein sayesinde tok tutma özelliğine sahiptir, bu da acıkmayı geciktirir ve kilo vermeyi kolaylaştırır.
  • Sulu yoğurda göre karbonhidrat içeriği daha azdır ve sindirim sistemi açısından oldukça faydalıdır. Yararlı bakteri miktarını artırarak sindirimi kolaylaştırır. Laktoz miktarı daha az olduğu için laktoz intolerans problemi olan kişiler için tavsiye edilir.
  • Süzme yoğurt, konsantre edilmiş bir yoğurt olduğu için probiyotik adı verilen yararlı bakteriler bakımından zengindir. Probiyotiklerin fazla olması, bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkilerini artırır.
  • Kalsiyum, magnezyum ve potasyum mineralleri açısından zengin olması sayesinde tansiyonun dengede olmasını sağlar ve yüksek tansiyon problemine karşı oldukça etkilidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yoğurtlu Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Makarna Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Buğday Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Buğday Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Mantar Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Mantar Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yoğurtlu Salatalar Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Salatalar Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yoğurtlu Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Tatlı Tarifi ve Malzemeleri