Yoğurtlu Bakla Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Yoğurtlu Bakla Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Bakla

Yoğurtlu bakla, ülkemizin neredeyse her yerinde yetişebilen ve hem tazesiyle hem de kurutulmuşuyla farklı farklı yemekler yapılabilen bakla ile yoğurdun buluşması sonucu ortaya çıkmış bir lezzettir. Yapımında bölgesel ve kişisel farklılıklar görülse de, lezzet açısından genellikle benzerlik gösterir.

Yoğurtlu Bakla İçin Gerekli Malzemeler

  • Yarım kilogram taze bakla
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 3 diş sarımsak
  • 2 adet küçük boy soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz

Yoğurtlu Bakla Nasıl Yapılır?

Baklalar, iki uçlarından kesilip kılçıkları varsa ayıklanarak kaynayan suyun içine atılır. İki üç dakika kadar haşlanan baklalar süzgece alınarak suyunun süzülmesi sağlanır. Başka bir tencerede soğanlar ince ince doğranarak yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Ardından salça eklenir ve sürekli karıştırılarak salçanın dağılması sağlanır. Tencereye, hafif haşlanan baklalar ilave edilir. Tamamen yumuşayana kadar pişirilmesi beklenir. Pişen baklalar servis tabağına alınır ve hafif ılıması beklenir. Bu sırada sarımsaklar ezilir ve bir kaseye alınan yoğurdun üzerine dökülerek karıştırılır. Üzerine tuz ilave edilir ve tekrar karıştırıldıktan sonra ılımış olan bakla üzerine dökülerek servis edilir.

Servis Önerisi

Yoğurtlu bakla, ılık servis edilmesi önerilir. Ancak damak tadına göre soğuk olarak da tüketilebilir. Ancak sıcak baklaların üzerine yoğurt dökülmesi, yoğurdun kesilmesine neden olabileceğinden sıcak servis tavsiye edilmez. Kullanılan baklaların taze olması, hem zamandan tasarruf sağlar hem de daha belirgin bir tat elde edilmesine yardımcı olur.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Haşimî

23 Temmuz 2024 Salı

Evet, yoğurtlu bakla tarifini denemek istiyorum ama yoğurdun kesilmemesi için baklaların ne kadar ılınması gerektiğini tam olarak nasıl anlarım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Haşimi, yoğurdun kesilmemesi için baklaların ılınması oldukça önemlidir. Baklaların ideal sıcaklığa geldiğini anlamak için, elinizi baklaların üzerine hafifçe yaklaştırın; sıcak ama elinizi yakmayacak bir ısı hissetmelisiniz. Eğer bir termometre kullanıyorsanız, ılık baklaların sıcaklığı yaklaşık 40-45 derece civarında olmalıdır. Bu şekilde yoğurdun kesilmesini önleyebilirsiniz. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni