Yoğurtlu Patates Topları Tarifi ve Malzemeleri
26 Temmuz 2024

Yoğurtlu Patates Topları Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu patates topları, patates salatasının farklı şekillerde hazırlanabilen bir çeşididir. Patates salatasına en çok yakışan soslardan biri de yoğurt ile hazırlanan sostur. Yoğurt sosuna damak zevkine göre mayonez ilavesi de yapılabilir, fakat bazı kişiler salatanın tadını değiştirdiği için mayonezi pek tercih etmez. Patates salatası, ister püre halinde ister doğranmış patatesler şeklinde tercih edilebilir. Bu tarifimizde, püre haline getirilmiş patateslere şekil vererek farklı sunumlar deneyebilirsiniz. Yapımı oldukça kolaydır ve patateslerin haşlanması ile birlikte yaklaşık 35-40 dakika içinde sunuma hazır hale gelir.

Yoğurtlu Patates Topları İçin Gerekli Malzemeler
  • 6 adet patates
  • Yarım demet maydanoz
  • 200 gram kaşar peyniri
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

Yoğurt Sosu İçin
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 3 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz

Üzeri İçin
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Yoğurtlu Patates Topları Nasıl Yapılır?

Yoğurtlu patates toplarının yapımına patateslerin haşlanmasıyla başlanır. Patateslerin kabukları soyularak dörde bölünür. Daha sonra, patatesler su dolu bir tencereye konularak yaklaşık yarım saat kadar kaynatılır. Kaynayan patateslerin suyu süzülerek sıcakken içine tereyağı ve rendelenmiş kaşar peyniri ilave edilir. Maydanozların sap kısımları ayıklanarak iyice temizlenir ve ince ince kıyılır. Maydanozlarla beraber baharatlar da patateslere ilave edilerek tüm malzemeler iyice karıştırılır. Karışım soğuması için bir kenarda bekletilir.

Bu arada yoğurt sos hazırlanır. Sarımsakların kabukları soyularak ezici yardımıyla sıkılır ve bir kaseye alınır. Üzerine tuz ve yoğurt ilave edilerek çatal yardımıyla iyice çırpılır. Soğuyan patateslerden ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak avuç içinde yuvarlanır. Her yuvarlama işleminden önce avuç içi biraz ıslatılırsa patatesler daha rahat şekil alır. Tüm patateslere şekil verilerek geniş bir servis tabağına dizilir. Üzerine hazırlanan yoğurt sosu dökülür.

Son olarak küçük bir tavada tereyağı eritilerek kırmızı toz biber iyice kızdırılır. Yoğurtlu patates toplarının üzerine kaşık yardımıyla bu yağ gezdirilerek sunumu yapılır.

Ekstra Bilgiler

Yoğurtlu patates toplarının içine farklı malzemeler ekleyerek tarifi çeşitlendirebilirsiniz. Örneğin; ince kıyılmış yeşil soğan, dereotu veya haşlanmış mısır ekleyerek farklı tatlar elde edebilirsiniz. Ayrıca, yoğurt sosuna limon suyu veya sirke ekleyerek daha ferah bir tat yakalayabilirsiniz. Bu tarif, özellikle yaz aylarında soğuk olarak servis edildiğinde çok daha lezzetli olacaktır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tuhfe

26 Temmuz 2024 Cuma

Patates toplarını yaparken yoğurt sosuna mayonez eklemek tadı ne kadar değiştiriyor? Mayonezsiz yapsam daha İyi olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Tuhfe, yoğurt sosuna mayonez eklemek tadı biraz daha zengin ve kremsi yapar. Ancak, bu tamamen kişisel bir tercih meselesi. Mayonezsiz de gayet lezzetli olur. Yoğurdun kendi ferahlatıcı tadı ve hafifliği daha ön planda kalır. Her iki şekilde de güzel bir sos elde edebilirsin, en iyisi bir kez mayonezli bir kez de mayonezsiz denemek ve hangisini daha çok beğendiğine karar vermek. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni